Takomläggning

Tjänster inom takbyte och takläggning

Att få hjälp med taket

Tekcity AB har jobbat med tak i flera år. Vi har flera duktiga takläggare och arbetsledare, som kommer att hjälpa er med just ditt tak. Nedan kommer vi beskriva dem vanligaste tjänster när det kommer till takbyte, omläggning och renovering på olika typer av tak.

Nedan berättar vi om vilka typer av tak kan vi hjälpa med. Alla priser är ungefärliga och beräknas  på normalstor tak, med gåbart lutning.  Beroende på antal genomföringar och plåtarbete, samt höjden på fasaden kan priset variera.

 

Att Byta Taket

Att byta tak innebär att man framför allt att man byter ytterskikt på taket. Det kan vara betong, tegel, papp eller plåt. Tumregel är kostnaden för hela processen kan variera ganska kraftigt. Till exempel i Stockholmsområde dem flesta tak lagda med betongpannor som håller i regel 40-50 år. I teorin håller dem längre, speciellt om man tagit hand om dem och om man har haft milda förhållanden runt huset. Tyvärr finns det även begränsat livslängd på takpapp, som ofta leder till att man måste byta taket.

Nedan: exempel på betongpanna som är ca 50 år gamla. Notera färg och mönster. Ny betongpanna kan kosta mellan 6 till 14 kr ex moms. Att byta en betongpanna tak kan kosta mellan 1000 och 1500 kr per kvm. 

 

 

Att lägga om taket

Har man däremot en tegelpanna på tak, så kan man välja att byta underlagspapp och läkt, men behålla och tvätta ytterskiktet. Kolla bara att du har tillräckligt reserv på pannor, ifall man måste ersätta skadade pannor. 

Nedan: Exempel på enkupigt tegelpanna från 1930 talet. Har du nåt liknande kommer det nog gå att återanvända dem och värd att behålla, även om med tiden dem kommer täckas med s.k patina. En sån gammal panna kan kosta upp till 250 kr per styck ex moms. Det är svårt att sätta priset på omläggning av en tegelpannetak, då det är lite mer krävande uppgift, men att byta till modernare varianter såsom T11 eller E13 Vittinge kan kosta mellan 1200 och 1600 kr per kvm.

Plåttak

Trots ganska vilseledande namn, det finns flera olika alternativ när det gäller plåttak. Det gäller både material, utförande och pris, så mycket att det finns nog inget som kan vara så pass komplicerat som plåttak. I princip finns det 4 olika typer av plåttak som är förekommande på marknaden.

 

1. TP

TP eller Takplåt är mest förekommande på ekonomi eller jordbruks byggnader. Dock det är inte alls ovanligt med lite dyrare varianter för vanliga hushåll, där taket byggdes kostnadseffektiv. Det är enkelt att lägga och definitivt billigare än vanliga takmaterial. Priset beroende på material och utförandet, varierar mellan 800 kr till 1000 kr per kvm.

2. Profilerat plåt

Kanske det mest förekommande alternativ när det gäller billigt och hållbar tak är nog plåttak som efterliknar takpannor. Det är lika enkelt att lägga som TP eller betongpanna, där infästningen sker i bär och ströläkt. Det är nog mer tåligare än vanligt TP pga annan mönster, men brukar tillverkas i samma 0,6 mm plåt. Enklare varianter kan kosta runt 1000 kr per kvm, men för bättre kvalite kan priset variera mellan 1200 till 1500 kr per kvm.

 

3. Klickplåt

En nykomling när det gäller plåttak. Dem prefabricerade bandtäckningsliknande plåt med enkelfalssystem. Lite krävande när det gäller installation än vanligt TP, då den monteras direkt på takpappen, men krävarer ingen avancerad plåtslageri, som klassisk bandplåt. Priset på en sån tak varierar mellan 1300 och 2000 kr per kvm.

 

4. bandplåt

En klassisk variant av bandtäckning. Plåten klipps och förbereds i verkstad, innan den kan levereras på plats för montering. Väldigt tåligt och hållbar alternativ för dem som vill ha en robust och vackert tak. Lister fäst fast för hand med dubbelfals, samma gäller för alla genomföringar, ränndalar, nock, takfot och övriga detaljer. Priset per kvm varierar från 1500 till 3000 kr beroende på material och antal falsningar.

 

Att få hjälp med råspont

Råsponten är en av dem mest krångligaste med taket. Dess byta förknippat med vissa risker, höga kostnader och planerat användningsområde. Att vi byter råspont kan framför alls bero på hög ålder, konstruktionsfel, mögelpåverkan eller fukt. 

Har man dåligt ventilation, som man har inte gjort någonting åt, så riskerar du som ägare, hamna på råspontbyte. Vi försöker att undvika det med bland annat mögelbehandling eller åtgärder med ventilation och byte av mest skadade sektioner. Men i dem flesta fall tyvärr enda alternativet är att byta hela undertaket.

Även dem som har villa från sen -60,-70 och 80 talet vill byta från lätt masonitskiva till råsponten. Oftast dem höga energikostnader eller solcell montage kan ligga i grunden för det. Det kan vara ett bra ide, dock måste man kolla att takstolarna kan hålla den extra tyngden.

Tätskikt/ papptak

Att skydda fastigheten mot fukt, väder och vind är en förutsättning för en lång livslängd och ett bra inneklimat. Här fyller tätskiktet en avgörande roll, både ovan- och underifrån. Det exponerade tätskiktet på taket svetsas enligt säkra riktlinjer med hög precision för att säkerställa 100% täthet. Vi arbetar i huvudsak med tätskikt av Bitumen.

Exponerat tak

Ett tak ska inte bara ha ett tidlöst utseende, utan också en lång livslängd. Dagens tätskikt håller upp till 50 år. Listtäckning och färgat tätskikt är bra exempel på hur man med enkla medel kan få ett tak att se mer levande ut.

Dolda tätskikt

Denna typ av tak kräver ett väl fungerande tätskiktssystem. Ofta skall tätskiktet klara av trafik, växtlighet och andra påfrestningar. Vi har en integrerad kunskapsbank och helhetslösningar inom alla dessa områden. Ett av oss genomfört projekt täcker varje detalj – från ett tätt underlag till en grönskande innergård. 

Takmålning

Takmålning är effektiv och hållbar metod att hålla taket fräsch och rent i flera år framåt. Oftast rekommenderar vi att måla betongpannor var ungefär 15 år, beroende givetvis på omgivningen. Vi ser det som underhållsarbete, där vi kontrollerar taket på eventuella skador och skriver en besiktnings rapport på läkt, vindskiva och papp till exempel. Ett jätte bra alternativ för dem som vill förbereda sitt hus för försäljning.

Taksäkerhet

I att man ökar kunskap i hur ens tak ska se ut och hur väll ska den fungera, så utvecklar man även kunskap kring säkerheten på taket. I Sverige är det konstant fokus på ändrade väderförhållande som kan vara aktuella vintertider och vår. Det finns flera utsatt område på taket, vid exempelvis entré och altan med plasttak är mest utsatta vid mycket snö, där risker är ganska höga för en skada. Det gäller både småvillor och speciellt höga tak, där fallande is och snö kan verkligen ställa till det. 

Kostnadsfri offert

Välkommen att kontakta oss med din förfrågan!